Sayfalar

1 Ağustos 2013 Perşembe

Patlıcanlarda Hasat ve Muhafaza

Tohum ekiminden 100-150 gün,fide dikiminden 70-85 gün sonra meyveler olgunlaşabilir.Meyveler hasatta büyük,parıltılı ve renk olarak derin mor renkli olmalıdır.Meyvenin kenarına baş parmağımızın tırnağı ile hafifçe bastırdığımız da bir iz kalırsa(basık halde kalırsa)meyve olgunlaşmış demektir.Uzun ve Japon patlıcanları ise parmak veya küçük sosis büyüklüğüne geldiklerinde hasat edilebilirler.Eğer meyveler renk olarak donukluk gösteriyorlarsa ve tohum renkleri kahverengiye dönmüşse meyve aşırı olgunlaşmış demektir.Bu durumdaki meyveler pazar değerlerini kaybetmişlerdir.Mutlaka ayrı değerlendirilmeleri veya atılmaları gerekir.
Patlıcanlarda normal şartlarda yetiştiricilik sonucu fide dikiminden 6-8 hafta sonra çiçeklenme ve meyve tutumu başlar ilk meyvelerin hasat olgunluğa gelmeleri için 3 haftalık bir süreye daha ihtiyaç duyulur.Daha önce belirtildiği gibi bitki üzerinde bırakılan meyveler düzgün,parlak görüntüsünü kaybederler.Sonuçta meyveler yeşilimsi bronz renge dönerler.Bu durumdaki meyvelerde tohumlar koyulaşır ve sertleşir,meyve eti sertleşerek yapı olarak süngerimsi bir yapı alır ve acılaşmaya başlar.
Meyveler çanak yapraklarının veya meyvenin meyve sapına bağlandığı yerin yaklaşık 2 cm altında keskin bir bıçak veya makasla geçilerek hasat edilirler.Meyve hasattan sonra silinip temizlenerek veya yıkanarak düzgün parlak rengin görüntüsü artırılmış olur.
Meyvelerle uğraşırken,sınıflama ve ambalajlama yaparken dikkatli olunması gerekir.Meyve üzerinde bırakılan meyve saplarının diğer meyvelerin nazik kabuklarını zedelemesine izin verilmemelidir.
Ortalama verim:Her 3 metrelik bitki sırasından 10 kg civarında patlıcan meyvesi elde edilebilir.
Muhafaza:7-10 (°C) sıcaklık ve %90 oransal nemin bulunduğu ortamlarda bir hafta muhafaza edilebilirler.7 (°C)'nin altındaki sıcaklıklarla patlıcan meyveleri üşüme zararı gösterir ve sonuçta çürümeye başlarlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder