Sayfalar

2 Ağustos 2013 Cuma

Tohum Morfolojisi

ENDOSPERM
 Döllenmeden sonra besi doku büyümesini sürdürürken tohum besin maddesi ve su alımını artırır.Tohumlar büyüme ve gelişmesini tamamlayarak yeni bitki fotosenteze başlayıncaya kadar geçen sürede gereksinimini karşılayacak kadar bitki besin maddelerini içermelidir.Endosperm farklı depo maddelerinden oluşur.Bunlar protein,karbonhidrat(nişasta ve eriyebilir şeker),lipit,organik fosfat ve değişik inorganik maddelerden oluşur.Tohumların depo maddeleri türlere göre farklılıklar gösterir örneğin bezelyede protein içeriği % 24 ,yağ içeriği %6,azotsuz madde içeriği de %56'dır.Mısır tohumunda ise protein %11,yağ içeriği %5,azotsuz madde içeriği de %75'tir.
 Sebze tohumları endosperminin olup olmamasına göre 2'ye ayrılır;
1-Endospermalı tohumlar:Sebze tohumlarının büyük çoğunluğu endosperme sahiptirler.
2-Endospermasız tohumlar:Lahanagiller,kabaklar,fasulye buna örnek olarak verilebilir.Embriyo tohum içindeki alanı tamamen doldurur ve 2 tane büyük kalın kotiledon olur.Kotiledonlar büyük miktarda nişasta ve protein ayrıca şeker,lipit ve enzim içerirler.
 EMBRİYO
Tohumun yaklaşık %1'ini oluşturan embriyo yeni bitkiyi meydana getirecek olan kök(radisil),sapçık(hipokotil),gövde taslağından oluşur(plumula) en uç kısımda ise kotiledon yapraklar bulunur.Tohumlarda embriyonun bulunuş yerleri türlere göre farklılık gösterir.Örneğin tatlı mısırda testanın altında ve kenarında kuşkonmaz,biberde,domateste,patlıcanda endospermde gömülü pancar ve ıspanakta testanın altında ve endospermin çevresinde baklagillerde ve lahanagillerde mikropil ucunda marul ve kabakgillerde ise testanın uç kısmında bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder