Sayfalar

28 Temmuz 2013 Pazar

Ahududu Bitkisinde Gübreleme

Ahudutları organik maddelere fazla ihtiyaç gösterirler.2-3 yılda bir çiftlik gübresi ilavesi yapılmalıdır.Çiftlik gübresi yılın her döneminde verilebilir.En uygun zaman sonbahar dönemidir.Ticari gübreler toprak ve yaprak analizlerine göre yapılmalıdır.Bu analizler yapılmamışsa genel olarak tam verim çağındaki 1 da ahududu bahçesi için;
4-10 kg saf N karşılığı azotlu gübre
5-7 kg saf P karşılığı fosforlu gübre
8-12 kg saf K karşılığı potasyumlu gübre
 Yeni tesis edilen bahçelerde bu miktarın 1/3'ü,ikinci yılında 1/2'si hesap edilmelidir.
Azotlu gübreler genel olarak amonyum sülfat formunda verilir.Ancak toprak pH'ı 5.5 veya daha aşağısı ise amonyum nitrat verilmelidir.N'lu gübreler ahududu bitkilerine 2 ayrı devrede verilir.
Erken ilkbaharda verilen N'lu gübre,yeni çıkan sürgünlerin ve bir yaşlı sürgünlerde meyve dalcıklarının gelişimini sağlar.Bu dönemde gübreleme geciktirilir veya aşırı dozda verilirse çiçeklenme ve meyve tutumu gecikir,düzensiz ve yetersiz olur.Genç sürgünler uzun boylu fakat cılız olur.
Meyve gelişimi sırasında N'lu gübreler aşırı dozda verilirse meyveler yumuşak olur,çürümeye,nakliyeye duyarlı hale gelir.
N'lu gübrelerin sulama veya yağış öncesi serpme yoluyla verilmesi uygundur.Aksi halde hafifçe toprağa karıştırılmalıdır.
P ve K'lu gübreler gerektiğinde uygulanır.Bu gübreler bitkilerin kök bölgesi kenarlarına,20-30 cm derinlikte toprağa gömülerek uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder