Sayfalar

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Çilek Bitkisinin İklim İstekleri

Çilek dünya üzerinde birbirinden çok farklı bölgelerde yetiştirilmektedir.Yıllık 250mm yağışa sahip çöl alanlarında sulamak suretiyle,3500m yükseklikteki alanlarda,sıcaklığın -45 dereceye düştüğü yerlerde,yarı tropiklerde yaz aylarında devamlı aydınlık olan kuzey kutbunda yetiştirilebilmektedir.
Çilek tam bir gelişme ve büyüme için yedi aylık bir vejetasyon süresine ihtiyaç göstermektedir.Ülkemizin hemen her yerinde çilek yetiştirmek mümkündür.Ancak ekonomik olması için bazı yerlerde koruma önlemleri almak gerekir,soğuğa,rüzgara,kurağa karşı korunmalıdır.
Çilek yetiştiriciliği üzerine etkili olan en önemli iklim faktörleri sıcaklık ve gün uzunluğudur.
Sıcaklık:Kuzey bölgelerde çilek genellikle kış boyunca dinlenme halindedir.Açıkta -10 dereceye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilir.Daha soğuk bölgelerde bitkilerin korunmaları gerekir.
İlkbaharda geç donlar sorun olabilir.Ancak çiçeklenme uzun bir periyoda dağıldığı için don tüm ürüne zarar vermez.Bu nedenler yetiştiricilik riski en az olan ürünlerden biridir.
Çileklerde optimum sıcaklık isteği gündüzleri 18-22 derece geceleri 10-13 derecedir.Çileklerde büyüme için sıcaklık eşiği 16 derecedir.Büyüme 5 derecede durur.Kök bölgesindeki sıcaklıklar 18-24 derece arasında ise toprak üstü kısımlarda maksimum büyüme olmaktadır.
Soğuklama İhtiyacı:400-500 saattir.Soğuklama ihtiyacı doğal olarak karşılanamadığında fideler soğuk depolarda 1-2 hafta tutulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder