Sayfalar

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Üzümsü Meyveler

Üzüm,çilek,ahududu,böğürtlen,frenküzümü,bektaşi
üzümü ,mavi yemiş,dut,incir,nar,turunçgiller,kuşburnu Botanik olarak "üzümsü meyveler", yarı çalı veya çalımsı bitkileri,yumuşak etli,sulu,küçük yenebilen meyveleri olan bitkilerdir.
Aslında"üzümsü meyve" tabirini tam olarak tarif edemiyoruz.Çünkü bu gruba giren bütün cinsleri bir arada ifade edecek ortak bir özellik bulunmamaktadır.Örneğin Kuşburnu üzümsü meyve grubunda yer almasına rağmen bu tanıma uymaz.(Çünkü meyveleri serttir.)
Pyracantha(Ateş dikeni), Sorbus(Üvez),Crataegus (Alıç,Yemişen) cinslerinin bitkileri çalı şeklinde olmasına rağmen yumuşak çekirdekliler grubu içerisinde yer alır.
Üzümsü meyveler içinde önemli bir grubu oluşturan Çilek ise tüm literatürlerde üzümsü meyveler içerisinde,yer alır,fakat bu tanıma hiç uymaz.Bitki yapısı otsudur. Başlı başına bir grup oluşturur.
 Üzümsü meyveler yer alan türler,botanik yapılarındaki farklılıklara göre üç grupta incelenebilir;


1_)Gerçek Meyveler :Tek bir yumurtaliğa sahip bir çileğin gelişmesi ile meydana gelirler.İçerisinde birkaç yada birçok tohumu oluştuğu, iki veya daha fazla sayıda karpellerin oluştuğu yumuşak etli ve sulu meyvelerdir.Örneğin: üzüm, frenk üzümü, bektaşi üzümü, mavi yemiş
2-)Toplu Meyveler: Birden fazla yumurtalığa sahip tek bir çiçekten meydana gelen meyvelerdir.Meyve ufacık birçok üzümün bir meyve ekseninde toplanmasında meydana gelmiştir.Bu küçük üzümcüklerin herbiri aslında birer sert çekirdekli (erikçik) meyvelerdir.Örneğin: ahududu, böğürtlen
3_)Yalancı Meyveler: Meyvenin yenilen etli kısmını karpeller değil,diğer çiçek organları oluşturur.

   Çilek:Çiçek tablasının etlenmesinden sulu etlli meyve oluşmakta ve üzerinde cevizcik (aken) şeklinde gerçek meyveler bulunmaktadır.
   Dut:Bir çiçek eksenindeki birçok çiçeğin çanak yapraklarının etlenmesiyle yenilen meyve oluşur.Esas meyve bu etli kısma gömülü olan cevizciklerdir.
   İncir:Meyve çiçek tablasının sulanıp etlenmesiyle oluşmuştur.Gerçek meyveler,bu etli sulu kısmın iç tarafında dizilmiş olan küçük cevizciklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder