Sayfalar

21 Temmuz 2013 Pazar

Çilek Bitkisinin Morfolojik Özellikleri

Genellikle bitkisi genel olarak alçak büyüyen hemen her her dem yeşil,çok yıllık bir bitkidir.Çeşitlere göre değişmekle birlikte çilek bitkisinin kol atma yeteneği vardır.Bu kolların toprakla temas ettiği boğum yerlerinden kökler oluşarak yeni bitkiler meydana gelmektedir.
Kök:Çilek saçak köklü bir bitkidir.kök gövdesi bölgesinden çıkan ana kökler primer,bunlar üzerinde oluşan yan kökler de sekonder köklerdir.Yeni ana kökler oluşumlarından birkaç ay sonra odunlaşırlar,renkleri kahverengine dönüşür.Kökler genel olarak sonbahar ve ilkbaharda gelişirler.Bir yıl yaşar,ertesi yıl meyve döneminde ölürler.Çilekte köklerin %90'ı 15 cm derinlikte bulunur.Fakat çilek kökleri iyi drene olmuş kumlu topraklarda 60-90 cm derinliğe kadar inebilmektedir.
Kök Gövdesi:Çok kısalmış bir gövdedir.Kök gövdesi üzerinde birbirine çok yakın boğumlar bulunur.Fragaria chiloensis'in kök gövdesi 60 cm'ye kadar uzayabilir.Çilek bitkisinin dikim şekli;
Yüzlek dikim:Dikimde fideler yüzlek dikilmektedir.Aksi halde açıkta kalan kökler kurur.
Derin dikim:Derin dikim yapıldığında büyüme noktası toprakla kapanabilir.Bu nedenlerle fide dikimine özen gösterilmelidir.
Yaprak:Çilek yaprakları spiral olarak dizilmiştir.Yaprak divergensi 2/5'dir.Her altıncı yaprak birinci yaprağın tam üzerine gelmekte ve bütün yapraklar maksimum düzeyde ışık almaktadır.
Çilek yaprakları üç parçalıdır.Bazı çeşitlerde 4 veya 5 parçalı da olabilir.
Bitkideki yaprak sayısı ve yaprak alanı ile meyve sayısı arasında sıkı bir ilişki vardır.Çünkü yaprak koltuklarındaki tomurcuklar çiçek tomurcuklarına dönüşürler.Bu nedenle bir çeşitte ne kadar fazla yaprak varsa o kadar fazla çiçek salkımlı oluşacak demektir.
Yaprakların rengi,şekli,yapısı çeşitlerin tanımlanmasında önemlidir.Aynı zamanda çeşidin ilerideki sağlıklı yetişme durumunu da ortaya koyar.Örneğin açık yeşil bir yaprak rengi çeşidin mildiyö'ye;yaprak rengi ise beyaz leke hastalığına duyarlı olabileceğini gösterilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder