Sayfalar

18 Temmuz 2013 Perşembe

Çilek Yetiştiriciliği

Ana vatanı kuzey ve güney Amerikadır.Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde ve Güney yarım kürede  de geniş ölçüde tarımı yapılmaktadır. Deniz seviyesinden 3255 m yükseklikte,soğuk bölgelerde,subtropik bölgelerde,sulanabilen çöllerde,yaz aylarında gece gündüz aydınlık olan Arktik bölgeler ve Ekvator gibi çok değişik ekolojik koşullarda doğal olarak yetişebilmektedir.
Çilek çok yıllık bir bitki olmasına rağmen ekonomik ömrü 2-3 yıldır.Hatta İtalya'da, Amerika'da, dikimler genellikle yıllık yapılmaktadır.Her yıl fideler yenilenmektedir.Fakat ülkemizde fide bulma güçlüğü ve diğer ekonomik sebeplerden dolayı 2-3 yıl yetiştiricilik yapılabilmekte,ancak son yıllarda yıllık dikimler giderek yaygınlaşmaktadır.Yetiştirme sistemine göre değişmekle birlikte genellikle bir dekar alandan ortalama 3-4 ton ürün alınabilir.
Hem taze tüketilebilen hemde sanayiye elverişli bir meyve türüdür.
Şoklamaya elverişli olması çileğin önemini artırmaktadır.
Günümüzde değişik yetiştirme sistemleri,örtü altı yetiştiriciliği,kısa gün- uzun gün ve  nötr gün çilek çesitlerinin sağladığı avantajla her mevsim çilek elde edilebilmekte, böylece çilek yüksek fiyatla alıcı bulabilmektedir.
Diğer tarım kollarında yetişkin insana ihtiyaç duyulurken,çilek yetiştiriciliğinde küçük çocuklardan da  yararlanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder