Sayfalar

19 Temmuz 2013 Cuma

Çilek Yetiştiriciliğinin Tarihçesi

Çileklerin önemli bir kısmı kuzey yarımkürenin ılıman iklim bölgelerinde yayılmıştır,yalnız birkaç tür ekvatora doğru ilerlemiştir.Avustralya kıtasının tabii florasında ise bugüne kadar çileğin yabani formuna rastlanmıştır.
Çilekten ilk söz eden yazar Pliny'dir.(M.S. 23-79). M.S 1300 tarihlerinde Avrupa'da çileğin kültürü yapılmaya başlanmıştır.Orman çileği olarak bilinen Fragaria vesca ilk kültüre alınan çilek türüdür.1500'lü yıllarda çilek bilimsel olarak incelenmeye ve botanikçiler tarafından tasnif edilmeye başlanmıştır.1600'lü yıllarda Amerika'dan Avrupa'ya getirilen Fragaria virginiana ile 1700'lü yıllarda yine Amerika'dan Avrupa'ya getirilen Fragaria chiloensis çilek türleri bugün yetiştiriciliği yapılan çileklerin menşeini oluşturmuşlardır.
Kültür çileklerinin meydana gelişinde TÜR MELEZLERİ önemli rol oynamıştır.
Kültür çileklerinin meydana gelişinde Fragaria virginiana ile Fragaria chiloensis türleri rol oynamıştır.Fragaria chiloensis'in dişi ve erkek varyeteleri vardır.Bu tür Amerika'dan Avrupa'ya getirilirken tesadüfen dişi varyetesi getirilmiştir.Bunun tek başına meyve ile yan yana getirildiğinde meyve bağladığı görülmüştür.Bugünkü iri meyveli,kaliteli kültür çeşitlerinin çoğu,bu iki türün melezlenmesiyle ortaya çıkan Fragaria ananassa türü içerisinde yer alırlar.Ayrıca kültür çilekleri Fragaria chiloensis'in seleksiyonundan elde edilmiştir.
Kültür çilekleri esas olarak Kuzey Amerika'da doğmuştur.Daha sonra Avrupa'ya getirilmiş ve orada ıslahçılar tarafından türler arası melezlemeler yapılarak bugünkü hali ile tekrar Amerika'ya dönmüştür.
Bugün Avrupa ve Amerika'da her yıl yeni ve değişik özelliklere sahip çeşitler ıslah edilmektedir.Çileklerde ıslah çalışmaları;

-Kısa ve uzun günlü bölgelere adaptasyon,
-Düşük ve yüksek sıcaklığa ve kurağa dayanım,
-Hastalık ve zararlılara dayanım,
-Meyve dayanıklığı,
-Derim sonrası değerlendirmeye uygun çeşitlerin bulunması,
-Meyve kalitesinin artırılması,
-Verimli çeşitlerin bulunması,
Nötr gün çeşitlerinin elde edilmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder