Sayfalar

13 Temmuz 2013 Cumartesi

İhraç Edilen Meyve Türleri

Son verilere göre,2 milyar doları aşan meyve ihracatımızın olduğunu görmekteyiz.İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre,meyve ihracatı genel ihracatının %4.22'sini,tarım ürünleri ihracatının %41.04'ünü,bahçe bitkileri ihracatının ise %73.82'sini oluşturur.
Yaş Meyve İhracatı:Yaş meyve ihracatına baktığımızda elde edilen gelir bakımından limonu birinci sırada görmekteyiz.bunu sırası ile mandarin ve portakal izlemektedir.İhraç ettiğimiz diğer yaş meyveler ise üzüm,altıntop,elma,armut,ayva,şeftali,kayısı,kiraz ve incirdir.Toplam yaş meyve ihracatından elde edilen gelir ise 1998 yılı verilerine göre 225.100.000 dolar'dır.
Sert Kabuklu Meyve Türleri İhracatı:dünyanın en büyük sert kabuklu meyve üreticilerinden olan Türkiye,aynı zamanda en büyük ihracatçıları arasında da yer almaktadır.
 Kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi,sahip olduğumuz ekolojik üstünlükler sayesinde birçok sert kabuklu meyve türü ülkemizde ekonomik olarak önemli miktarlarda üretilmektedir.Yüksek üretim potansiyeli aynı zamanda yüksek bir ihraç potansiyelini de beraberinde getirmektedir.
 Türkiye,dünya fındık üretiminin yaklaşık %73'ünü,antepfıstığı üretimin %9.36'sını,ceviz üretiminin 9.&'sını,badem üretiminin %2.9'unu ve kestane üretiminin de %5.5'ini tek başına gerçekleştirmektedir.Türkiye'den ihraç edilen sert kabuklu meyve türleri içerisinde fındık en önemli yeri tutmakta,bunu yerfıstığı,çamfıstığı ve antepfıstığı izlemektedir.
 Son verilere göre toplam sert kabuklu meyve ihracatının %96'sını tek başına fındık oluşturmaktadır.
Kurutulmuş Meyve İhracatı:Dünyanın en büyük kurutulmuş meyve üreticilerinden biri olan Türkiye,aynı zamanda en büyük ihracatçıları arasında da yer almaktadır.Kuru meyve içerisinde yer alan kuru üzüm,kuru kayısı ve kuru incir Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer almaktadır.Sahip olduğumuz ekolojik üstünlük nedeniyle önemli bir üretim potansiyelimiz mevcuttur.Bu ürünler uzun yıllar ihracatımızın lokomotif sektörlerinden biri durumundadır.
 Türkiye'nin toplam ihracatı incelendiğinde,bu ürünler genel ihracat içerisinde hala önemli bir yere sahip olduğu ve ürünler bazında değerlendirildiğinde her bir ürünün ülkemizden ihraç edilen en büyük 15-20 kalem arasında yer aldığı görülmektedir.
 1998 yılı itibariyle 409.000.000 dolar olarak gerçekleşen toplam kuru meyve ihracatımızda kuru üzüm %51.8 ile ilk sırayı alırken,%29.1 ile kuru kayısı ikinci sırada yer almakta,%17.4 ile kuru incir bu ürünleri izlemektedir.Diğer ürünlerin toplam kuru meyve ihracatımızdaki payı ise %1.7 olmuştur.
 Ülkemiz kuru üzüm,kuru kayısı ve kuru incirde dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısıdır.Dünya üretiminin kuru üzümde %35'i,kuru kayısıda %60'ı ve kuru incirde ise %52'sini tek başına Türkiye karşılamaktadır.Aynı şekilde dünya ihracatınında kuru üzümde %35'i,kuru kayısıda %85'i ve kuru incirde %59'u tek başına ülkemiz tarafında gerçekleşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder