Sayfalar

18 Temmuz 2013 Perşembe

Dünyada ve Türkiye'de Çilek Üretimi


Dünya'da üzümsü meyveler içinde en önemli yeri çilek üretimi almaktadır.Dünya çilek üretimi 2000 yılında 248.318 ha alanda 3.299.287 ton iken 2011 yılında 244.283 ha alanda 4.594.550 ton olmuştur.
20. yüzyılın başlarında sistemli bir şekilde ıslah çalışmalarının başlaması ve bu çalışmalar sonucunda çok değişik ekolojik şartlarda yüksek verim ve kalite gösteren çeşitlerin elde edilmesiyle dünyada çilek yetiştiriciliğinde büyük bir gelişme olmuştur.Dünyada en önemli üretici ülkeler Amerika,İspanya,İtalya,Rusya,Japonya,Kore,Polonya,Türkiye,Meksika,Almanya ve Fransa'dır.
Türkiye çilek üretimi 2000 yılında 9.465 ha alanda 130.000 ton iken 2011 yılında 11.967 ha alanda 302.416 tondur.Ülkemizde çilek üretimi daha çok Marmara,Akdeniz,Ege ve Karadeniz bölgelerinde yapılmaktadır.Özellikle Akdeniz kıyı şeridinde erkenci çilek yetiştiriciliğinde büyük atılım olmuştur.Bu bölgede açıkta yetiştiriciliğin yanı sıra değişik örtü sistemleri de kullanılarak mevsim dışı çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır.Karadeniz bölgesi,Türkiye çilek üretiminde Akdeniz,Marmara,Ege bölgelerinden sonra 4. sırayı almaktadır.
Karadeniz Bölgesine modern çilek yetiştiriciliği 1989 yılında OMÜ Ziraat Fakültesince başlatılan çalışmalarla girmiştir.Ancak bölge oldukça elverişli ekolojik koşullara sahip olmasına rağmen çilek yetiştiriciliğinde istenilen düzeyde değildir.


Karadeniz'de çilek yetiştiriciliğin istenilen düzeyde olmaması;
1.Aynı alanda hem meyve hem de fide üretimi yapılmaktadır.Bu nedenle verim ve kalite düşüktür.
2.Aynı tesisten uzun yıllar verim alınmaktadır.
3.Üretici yetiştirme tekniklerini bilmemektedir.
4.Hastalık ve zararlılarla mücadele yeterince yapılmamaktadır.
 Ülkemizde çilek son yıllarda ihraç imkanları artan ürünlerimizden biri olmuştur.Özellikle derin dondurma suretiyle saklama ve değerlendirme olanağının artmasıyla ihraç imkanları da artmıştır.Sonra dünyada çilekte derin dondurmaya elverişli çilek çeşitleri ıslah etmek için çalışmalar yapılmaktadır.Mevcut çeşitlerin hepsi derin dondurmaya elverişli değildir.Mevcut çeşitlerin bu bakımdan özelliklerinin de tespit edilmesi gerekmektedir.
 Çilek reçel,marmelat,komposto,dondurma,şarap,likör şeklinde sanayi de işlenmektedir.Ülkemizde özellikle Marmara bölgesinde bazı özel şirketler(Penguen,Alara)çilek ve ahudutlarında derin dondurma ve şoklama işlemi yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder