Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Kök Çelikleriyle ve Doku Kültürüyle Çoğaltma

Ahudutlarında kök çelikleriyle fidan üretimi sağlanabilmektedir.Kök çelikleri dinlenme devresinde,2-10 mm kalınlığındaki kök parçalarından,5-10 cm boyunda hazırlanırlar.Kök çelikleri arazide 3-5 cm derinliğinde açılan çizilere 60-80 cm aralıklarla yatay olarak dizilir,üstleri toprakla kapatılır.Çeliklerin dikildiği toprak organik gübrelerle zenginleştirilmelidir.Kök çelikleri üzerinde bulunan gözler ilkbaharda sürer,geç sonbaharda dikime hazır fidan haline gelir.
Kök çelikleriyle üretin,ahududu fidanı üretiminde yaygın kullanılmaz.Zorunlu hallerde veya dikim sırasında sağlıklı fidanların kök tuvaleti sonucu artan parçaların değerlendirilmesi  amacıyla bu çoğaltma şekli kullanılır.
 DOKU KÜLTÜRÜYLE ÇOĞALTMA
Kontrollü şartlarda ana bitkilerin uç kısımlarından alınan 0.1-0.2 mm'lik parçalar,içerisinde özel besi ortamı bulunan tüplere yerleştirilir.Sıcaklık,ışık ve nem yönünden optimum şartların sağlandığı özel büyüme odalarında,bu tüpler içindeki parçacıklardan küçük bitkicikler oluşur.Bu bitkicikler bir süre sonra alınarak küçük ve sonra büyük saksılara aktarılarak dış ortama alıştırılırlar.
Doku kültürüyle ahududu fidanı üretimi pek çok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.Türkiye'de bazı üniversitelerde yapılan araştırmalar dışında pratikte doku kültürü ile ahududu fidanı üretimi yapılmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder